Vindicat

Als begin van de vernieuwing van de oostwand in Groningen, verschijnt op een van de markantste hoeken van de stad de nieuwe sociëteit van Vindicat atque Polit. Op deze beeldbepalende plek herplant de Groninger Studentenverenging haar wortels mogelijk voor de laatste keer.

Uit de oude doos
Het gebouw is van binnen uit ontworpen. Binnen wordt het als het ware opgebouwd uit afzonderlijke dozen. De ruimtes in de huidige sociëteit worden ingepakt en meegenomen. In andere dozen zitten de tradities en geschiedenis, in nog weer andere het eigen meubilair. Het surplus van het nieuwe gebouw zit juist in de ruimtelijkheid tussen de verhuisdozen. Door verschillen in hoogtes en sprongen tussen de verdiepingen, door hoge muren met ruimte voor alle mee te nemen relikwieën en middels bijzonder gebruik van binnenvallend licht wordt het een ervaring op zich om in de sociëteit rond te lopen. Dit ruimtelijke spel levert allerlei bijzondere plekken op met bijzondere doorkijken en uitzichten naar de Grote Markt, de Sint Jansstraat en de Martinitoren.